تاریخ و جغرافیای ایران و جهان

معرفی تاریخ و جغرافیای ایران و جهان همراه با مستندات

تاریخ و جغرافیای ایران و جهان

معرفی تاریخ و جغرافیای ایران و جهان همراه با مستندات

اطلاعاتی درباره کره زمین و لایه ازن

سه شنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۲، ۱۲:۰۲ ق.ظ

همه چیز درباره ی کره ی زمین

.

(همه چیز درباره ی کره ی زمین)

»همه چیز درباره ی کره ی زمین…

همه چیز درباره ی کره ی زمین
1- سن تقریبی کره ی زمین جدود چهار میلیارد وپانصد میلیون سال است.
2- کره ی زمین از پنج قاره با مساحت های ذیل تشکیل شده است:
الف- قاره ی آسیا000/200/44 کیلومتر مربع
ب-   قاره ی آفریقا000/800/29 کیلومتر مربع
ج-   قاره ی آمریکای شمالی و مرکزی 000/397/24 کیلومتر مربع
قاره ی آمریکای جنوبی 000/921/17 کیلومتر مربع
و در مجموع کل قاره ی آمریکا 000/318/44 کیلومتر مربع
د-    قاره ی اروپا 000/050/10 کیلومتر مربع
ه -  قاره ی استرالیا و جزایر آرام 000/000/9 کیلومتر مربع
3- مساحت کل کره ی زمین 000/100/510 کیلومتر مربع است که از این مقدار 71% آن آب و 29% بقیه را خشکی
فراگرفته است.
4- حجم کره ی زمین 000/210/841/000/082/1 کیلومتر مکعب است.
5- وزن تقریبی کره ی زمین حدود 6 کاترلیون است: قطر کره ی زمین از خط استوا 755/12 کیلومتر است.
6- خط استوا 761/400 کیلومتر طول دارد یا به عبارت دیگر محیط تقریبی کره ی زمین.
7- شعاع متوسط کره ی زمین 6370 کیلومتر است.
8- بلندترین نقطه ی کره ی زمین قله ی اورست در کوه های هیمالیا ست که8886 متر ارتفاع دارد و ژرف ترین نقطه ی زمین نقطه ای در اقیانوس آرام و در نزدیکی مجمع الجزایر فیلیپین است که 11521 متر عمق دارد.

……………….

همه چیز درباره ی کره ی زمین

سن تقریبی زمین حدود چهار میلیارد و پانصد میلیون سال است.
مساحت پنج قاره ی جهان به شرح زیر است: الف) آسیا ۰۰۰/۲۰۰/۴۴کیلومتر مربع
ب) افریقا ۰۰۰/۸۰۰/۲۹کیلومتر مربع
ج) آمریکای شمالی و مرکزی۰۰۰/۳۹۷/۲۴کیلومتر مربع
د) آمریکای جنوبی ۰۰۰/۹۲۱/۱۷کیلومتر مربع
ه) اروپا ۰۰۰/۰۵۰/۱۰کیلومیرمربع
و)استرالیا و جزایر آرام ۰۰۰/۰۰۰/۹کیلو متر مربع
• مساحت کل زمین(خشکی ها و دریاها)۰۰۰/١۰۰/۵١۰متر مربع از این مقدار ۷١% آن آب و ۲۹% خشکی است.
• حجم کره ی زمین ۰۰۰/۲١۰/۰۰۰۸۴۱/۱کیلومتر مکعب است.
• وزن تقریبی زمین در حدود ۶کاترلیون است.قطر کره ی زمین از خط استوا ۷۵۵/١۲کیلومتر است.
• خط استوا ۰۷۶۱/۴۰کیلومتر طول دارد.
• شعاع متوسط کره ی زمین ۳۷۰/۶کیلومتر است.
• بلندترین نقطه ی جهان قله ی اورست در کوههای هیمالیا است با۸۸۸۶ کیلومتر ارتفاع
• ژرف ترین نقطه ی جهان در اقیانوس آرام در نزدیک مجمع الجزایر فیلیپین است که ۵۲١/١١متر عمق دارد.
موقعیت های جغرافیایی تنگه های معروف جهان
1.کانال سوﺋز: دریای سرخ را به دریای مدیترانه مربوط می سازد.
2.کانال پاناما: اقیانوس اطلس را به آمریکای مرکزی و اقیانوس آرام متصل می کند.
3.کانال کیل: دریای بالتیک را به دریای شمال(اقیانوس اطلس)ارتباط می دهد.
4.تنگه ی بسفور و داددانل:دریای سیاه را به دریای اژه و مدیترانه مربوط می سازد.
5.تنگه ی هرمز: خلیج فارس را به دریای عمان و اقیانوس هند مربوط می سازد.
6.تنگه ی برتک: اقیانوس منجمد شمالی را به اقیانوس آرام مرتبط می سازد.
7.تنگه ی جبل الطارق: دریای مدیترانه را به اقیانوس اطلس وصل می کند.
8.تنگه ی اسکار ژاک:دریای بالتیک را به دریای شمال و اقیانوس اطلس مرتبط می سازد.
9.باب الندب: دریای سرخ را به دریای عربی و اقیانوس سهند ارتباط می دهد.

□ پست ترین نقطه ی زمین در کنار بحرالمیت است که از سطح دریا۳۹۲متر پایین تر است.به عبارت دیگر تفاوت پست ترین و بلندترین نقطه ی جهان درخشکی ۹۲۷۶ متر است.
□طول یک درجه نصف النهار ١١۹/١١١متر است.
□یک چهل میلیونیوم طول نصف النهار کره ی زمین به نام متر واحد طول انتخاب شده است

……………………..

همه چیز درباره لایه اوزون
اوزون گازی است که از 3 اتم اکسیژن تشکیل شده است.
این گاز در فاصله 15 تا 40 کیلومتری سطح زمین لایه ای فیلتر مانند تشکیل می دهد که از ورود اشعه خطرناک ماورای بنفش به درونجو زمین جلوگیری می کند. ضخامت این لایه در صورت فشرده شدن فقط
2 تا 3 میلی متراست که بر فراز استوا ضخیم تر از قطبین زمین است. گازهای مخرب لایه ازن عمدتا ازصنایع برودتی و سرد کننده ها، صنایع ابر و اسفنج سازی، بخش دفع آفات کشاورزی، سیستم های تهویه مطبوع، کپسول های اطفای حریق و حلال اسپری های پاک کننده قطعات الکترونیکی متصاعد می شوند و تا ارتفاع 40 کیلومتری صعود می کنند. طول عمر ماندگاری گازهای مخرب لایه ازن از 50 تا 150 سال است و تا حذف کامل این گازها که قبلا واردجو شده اند حداقل نیم قرن لازم است. ایجاد حفره در لایه ازن باعث خطرات زیست محیطی و انسانی بسیاری می شود
و حیات بدون این لایه روی کره زمین از بین خواهد رفت. برای آشنایی بیشتر با نقش حیاتی لایه ازن و مشکلاتی که تحت تاثیر فعالیت های بشربرای آن به وجود آمده است. خبرنگار ما با »فریدون رستمی« مدیر دفتر حفاظت از لایهازن سازمان محیط زیست، گفتگویی انجام داده است که در پی می آید.
لایه ازن چیست،
چگونه تشکیل شده است
و چه کاری انجام می دهد؟
¬ ازن یا
O3، گاز آبیکمرنگی است که هر ملکول آن از 3 اتم اکسیژن تشکیل شده است. بیشترین مقدار ازن واتمسفر زمین در منطقه ای به نام استراتوسفر وجود دارد. لایه ازن که در ارتفاع 15 تا 20 کیلومتری بالای سطح زمین تشکیل شده است، اشعه خطرناک ماورای بنفش (UV) را جذب واز رسیدن آن به سطح زمین جلوگیری می کند به همین دلیل وجود این لایه برای ادامه حیات بر روی کره زمین ضروری است. ازن جو پایین چیست و چگونه به وجود می آید¬ ازنسطحی یا جو پایین در اثر ترکیبات حاصل از سوخت های فسیلی، همچون اکسیدهای نیتروژن وهیدروکربورهای نسوخته ای به وجود می آید که در مجاورت تشعشعات UV خورشید قرار گرفتهاند. ازن سطحی در لایه توپوسفر در سطح زمین به وجود می آید که یکی از عوامل آلوده کننده هواست و سبب ایجاد مه، دود فتوشیمیایی و نهایتا بیماری های تنفسی می شود. گازهای آلوده کننده هوا چه تاثیری بر لایه ازن دارند¬ برخی از این گازها که شامل CFCها، هالون ها، متیل بروماید و… می باشند، پس از رسیدن به لایه ازن به علت داشتن ملکول های هالوژن باعث تخریب ملکول های ازن و تحلیل رفتن این لایه می شوند. اما سایر مواد آلاینده هوا نظیر اکثر هیدروکربورهای حاصل از سوخت های فسیلی که ازدود اتومبیل و کارخانجات به وجود می آیند پس از رسیدن به لایه ازن در مجاورت اشعه UV به عنوان سرعت دهنده واکنش تخریب ازن عمل می کنند.
علت ایجاد حفره در اینلایه چیست ؟
¬ در اوایل دهه 1970 برای اولین بار محققان دریافتند که لایه ازندر حال تخریب است. در ابتدا تصور می شد که عامل اصلی تخریب، اکسیدهای نیتروژن حاصلاز پرواز هواپیماهای مافوق صوت در استراتوسفر است تا این که در سال 1974 اعلام شدبعضی مواد شیمیایی ساخت بشر با نام کلروفلوئوروکربن ها (
CFCها) به لایه ازن صدمه وارد می کنند. فرآیند تخریب بدین شکل رخ می دهد که پرتو خورشید باعث شکسته شدن بسیاری از گازهای حاوی کلروبرم و تولید رادیکال های آن ها در استراتوسفر می شود. رادیکال ها یک رشته واکنش های زنجیره ای تخریب کننده را تشدید می کنند و باعث شکسته شدن گازهای موجود در اتمسفر از جمله ازن می شوند.
دیدگاه اول
چرا لایه ازندر نواحی قطبی که آلاینده ها کمتر است سوراخ شده است ولی در مناطق دیگری که عملیاتهای صنعتی و آلاینده‌ها وجود دارد سوراخ نشده است؟
مهمترین عامل وجودابرهای استراتوسفری در نواحی قطبی است به دلیل سردتر بودن قطب جنوب این ابرها درآنجا پایدارترند تابش پرتوهای فرا بنفش خورشید در آغاز بهار باعث آزاد شدن رادیکالهای کلر در مجاورت بلورهای یخ موجود در این ابرها می گردد .
دیدگاه دوم
چرابا این که در نیمکره شمالی خشکی ها بیشتر هستند و در نتیجه آلودگی های صنعتی نیزبیشتر وجود دارد ولی در بخش قطب جنوب لایه ازن، حفره ایجاد شده است؟
دانشمندان دلایلی را برای آسیب پذیری بیشتر لایه ازن در قطب جنوب برشمرده اند. یکی از دلایل،حلقه قطبی، است که فریون های رها شده در اثر فعالیت های صنعتی را جذب می کند، دیگراین که به دلیل هوای فوق العاده سرد و یخبندان شب در قطب جنوب، ابرهایی با کریستالهای کوچک یخ در بالاترین لایه استراتوسفر ایجاد می شود. این کریستال ها نقش کاتالیست یا تسریع کننده واکنش را بازی می کند و سبب می شود ترکیبات حاوی مواد مخربلایه ازن در داخل ابرها شکسته و تبدیل به کلرین فعال شود و زمانی که خورشید پس ازیک شب طولانی می تابد، تابش پرتو و وجود منواکسید کلر باعث تخریب ازن می شود. عامل دیگری که باعث شدت تخریب لایه ازن در قطب جنوب می شود حرکت و چرخش بادهای قطبی بدونوجود هیچ مانعی در سراسر این زمین پهناور و یخ زده می باشد در حالی که این عامل درقطب شمال به دلیل بالاتر بودن دما و تشکیل کمتر ابرهای یخی، بسیار ضعیف است. کاهش وتخریب ازن در عرض های جغرافیایی متوسط یعنی بالای اروپا، آسیا و آمریکا بسیار سریعتر از حد پیش بینی شده است.
دیدگاه سوم
چرا لایه ی ازن در نواحی قطبی که آلاینده ها کمتر هستند سوراخ نشده است ولی در مناطق دیگری که عملیات های صنعتی وآلاینده ها وجود دارد سوراخ نشده است؟
مهمترین عامل وجود ابرهای استراتوسفری درنواحی قطبی است به دلیل سردتر بودن قطب جنوب این ابرها در آنجا پایدارترند تابش پرتوهای فرا بنفش خورشید در آغاز بهار باعث آزاد شدن رادیکال‌های کلر در مجاورتبلورهای یخ موجود در این ابرها می‌گردد.
لایه ازن به سبب ایجاد یک سپر حفاظ تیدر برابر اشعه ما وراء بنفش خورشید نقش بسیار حیاتی در حفاظت از زمین دارا ست لیکناین لایه خود در مقابل گازهای گلخانه ای(نظیر سی اف سی ها و هالوژن ها) که دراتمسفر پخش می گردند ، آسیب پذیر است.
همانطور که انتظار می رفت، سوراخ لایه ازن نزدیک قطب جنوب زمین بازگشته است.شکاف امسال کمی بزرگتر از سال گذشته شده ولیبا این وجود از اندازه آن در 10 سپتامبر 2000 کاسته شده است و از این رو به نظرمیرسد کوشش های جهانی که در جهت کاهش استفاده از این مواد شیمیایی زیان آور انجام میگیرد ،تأ ثیرات مثبتی بر روی غلظت اتمسفر داشته است.
بزرگی شکاف لایه ازن درسال جاری تا حدودی مربوط به سردیِ بیش از حد عادی لایه های فوقانی لایه ازن (استراتوسفِر) میشود.

………………….

 «داغ‌ترین نقطه زمین» کجاست؟
دانشمندان پس از بررسی‌های مجدد، عنوان داغترین دمای تجربه شده در جهان را به «دره مرگ» واقع در کالیفرنیا اعطا کردند…
پیش از این شهر العزیزه لیبی با 136.4 درجه فارنهایت این عنوان را داشت، اما بررسی‌های مجدد محققان پس از 90 سال نشان داده که کالیفرنیا در دهم ژوئیه 1913 با 134 درجه فارنهایت گرمترین دمای جهان را خود تجربه کرده است.
دمای پیشین ثبت شده برای لیبی که در 13 سپتامبر 1922 در یک پایگاه نظامی ایتالیایی ثبت شده بود، همیشه با تردید روبرو بود، اگرچه کشور لیبی همیشه با دماهای بالا روبرو بوده است.
شعر العزیزه در 56 کیلومتری جنوب غرب تریپولی در ساحل مدیترانه قرار دارد. این دریا از تاثیر قابل توجهی بر محیط اطراف خود برخوردار بوده که هیچ کدام از آنها از این دمای بالای ثبت شده برای العزیزه برخوردار نبوده‌اند.
دانشمندان با مقایسه دمای ثبت شده برای منطقه با دماهای ثبت شده پیش و پس از این سال دریافتند که آنها با هم سازگار نبوده و به بررسی رکوردهای تاریخ برای ارزیابی دماهای معقول پرداختند.

آنها با شناسایی و بررسی کتاب ثبت دمای اصلی دریافتند که پنج مشکل اصلی در اعلام لیبی برای برخورداری از داغترین دمای جهان وجود دارد: این تجربه توسط یک ناظر جدید و بی‌تجربه ثبت شده بود، دما با ابزاری سنجیده شده که حتی در آن زمان نیز قدیمی محسوب می‌شده، محل نظارت نمایشگر محیط اطراف آن نبوده، میان دماهای سنجیده شده در دیگر بخشهای منطقه سازگاری وجود نداشته و با دماهای ثبت شده پس از آن سال خوانش نداشته است.
این دانشمندان دریافتند که دمای اعلام شده تا 12.6 درجه فارنهایت بیشتر از دمای ممکن در آن ناحیه بوده است.
این اطلاعات به جوامع دارای تجربیات هوای بسیار شدید کمک می‌کند تا یک برنامه جامع را برای این شرایط ایجاد کنند

 

  • رضا آخرتی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی